Zoekmachines & internet

Tussen het op zoek zijn naar iets en het daadwerkelijk vinden, zit een wereld van verschil. Handleidingen en onderzoeksgidsen waarin staat hoe en waar je bepaalde gegevens kunt vinden, zijn dan ook handige hulpmiddelen bij archiefonderzoek.

Zoekmachines zoals bijvoorbeeld GoogleYahoo! en Bing worden al veelvuldig gebruikt in de zoektocht naar informatie. De meeste internetgebruikers maken overigens slechts gebruik van één zoekmachine, terwijl de resultaten bij gebruik van meerdere zoekmachines behoorlijk kunnen verschillen. De zojuist genoemde zoekmachines kunnen al een verschil in zoekresultaten laten zien die op kunnen lopen tot 25 (!) procent. Een aanzienlijk verschil. Het zoeken via meerdere zoekmachines kan zodoende verrassende resultaten opleveren!

Maar door gebruik te maken van diverse zoekmachines, ben je er nog niet. Want hoe kun je nu werkelijk effectief zoeken?

Om effectiever te zoeken zijn er diverse handleidingen verschenen. Twee daarvan wil ik hier graag vermelden.

De Google Code
Henk van Ess’s ‘De Google Code’ leert hoe zoekmachine Google werkt en ‘denkt’. Internetexpert en zoekspecialist Henk van Ess heeft een zoekmethode ontwikkeld die leidt tot een veel kortere lijst zoekresultaten met meer relevante antwoorden. Aan de hand van talloze zoekvoorbeelden en schermafbeeldingen leert u de Google Code kennen. U hoeft niet eens achter een computer te zitten om de Google Code onder de knie te krijgen. Al lezende kruipt u in de huid van Google en leert u precies hoe u ervoor kunt zorgen dat Google al zijn geheimen prijsgeeft. De Google Code is direct toepasbaar en zal u veel tijd besparen. Verander uw manier van zoeken met Google en vind informatie die voor anderen verborgen blijft!

Eerste Hulp Bij e-Onderzoek

De handleiding Eerste Hulp Bij e-Onderzoek (EHBO) is geschreven door historicus en journalist Ewoud Sanders, en was oorspronkelijk bedoeld voor studenten in de geesteswetenschappen. Het kollosale aanbod van digitale bronnen maakt nieuwe onderzoeksvragen mogelijk en vraagt tegelijkertijd om nieuwe manieren van zoeken. Hoe slimmer je zoekt, hoe relevanter de zoekresultaten. En slimmer documenteren scheelt niet alleen veel tijd, het maakt je onderzoeksresultaten ook herhaalbaar. Slimmer zoeken en documenteren is overigens binnen twee uur te leren: in dit boekje staat hoe (pdf).