Archiefonderzoek

Nieuws

In mijn blog komen naast veel tips & trucs ook veel nieuwsberichten te staan die betrekking hebben op archiefonderzoek. Zo valt o.a. te denken aan het (digitaal) beschikbaar komen van nieuwe bronnen, maar ook (nieuw) gebruik van datasets en andere zaken die met archiefonderzoek te maken hebben.

Lees meer

Archiefonderzoek

Archiefonderzoek begint niet in het archief, maar vanachter je bureau, thuis, in de bibliotheek of ergens anders waar je je rustig in je onderwerp kunt verdiepen. Want waar kun je de informatie vinden die je voor je onderwerp nodig hebt? Literatuuronderzoek (en hopelijk ook deze website) kan je al een heel eind op weg helpen.

Lees meer

Genealogie

Genealogisch onderzoek (of stamboomonderzoek) begint altijd klein; met één persoon. Echter, voordat je er erg in hebt, heb je al snel duizenden personen gevonden. Maar hoe kun je het beste een genealogisch onderzoek opstarten, waar moet je op letten en welke valkuilen zijn er?

Lees meer

Gebouwen

Gebouwen hebben hun eigen geschiedenis, en veel gebouwen blijven langer bestaan dan de mensen die ze gebouwd hebben. Welke geschiedenis heeft het gebouw waarin je nu woont of werkt? Hoe zag het gebouw er oorspronkelijk uit, wie heeft het gebouwd en hoe lang staat het er al?

Lees meer